Вкусни рецепти

Баклава

Турска баклава:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • кори - 1 кг
  • захар - 6 ч.ч.
  • орехи - 400 г смлени
  • масло - 625 г (5 малки пакетчета)
  • лимони - 1 бр.
  • НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В намазнена тавичка с масло внимателно се нареждат корите, една върху друга, без никаква мазнина помежду им. Орехите се разпределят по равно, на две места, в средната част (не най-отгоре).

Разрязва се на ромбоидни парченца. Маслото се разтопява (без да завира) и се залива равномерно докато е вряло, върху баклавата. Пече се в умерена фурна, до златисто. Оставя се да изстине напълно.

Приготвя се сироп от 6-те чаши захар и 4 чаши вода, който трябва да ври 5 минути, като постоянно се бърка. Накрая към сиропа се добавя сока на един лимон и малко настъргана лимонена кора.

Баклавата се залива и се остава една нощ, да попие добре.

Баклава

Шоколадова баклава:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • кори - 500 г (тънки за баница)
  • ЗА СИРОПА
  • захар - 300 г
  • вода - 300 мл.
  • ванилова захар - 20 г
  • ЗА ПЪЛНЕЖА
  • течен шоколад - според нуждите
  • орехи - 400 г (нарязани)
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • масло - 200 г
  • ЗА ОВАЛВАНЕ НА РОЛКИ
  • шоколад за готвене - 300 г шоколад
  • олио - 6 с.л
  • .НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 1. В малка тенджера се смесват газираната вода и олиото. Поставят се на котлон до завирането им и се свалят. Сместа се оставя да се охлади.

Приготвяне на сироп. В тенджера се изсипва захарта, водата и шайбите лимон. Поставя се на котлон и се оставят тихо да ври, като се засича време от 10 мин. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно.

Всички продукти за плънката се смесват в по-голяма купа.

Приготвянето на самата баклава. Корите се отварят, поставя се една кора на плоска повърхност, намазва се с олиото с газираната вода посредством четка, захлупва се с втора кора, намазва се и тя. В по-тясната страна на кората се поставя дълга подходяща гладка пръчка.

Завива се на един оборот на руло и с лъжица, около 2 лъжици, на всяка кора се посипва от плънката в долната част точно до пръчката, която е захваната на руло. Завива се пръчката с помощта на ръцете. От двата края се захваща и се събират корите като хармоника. Пренася се до тавата и там внимателно се издърпва пръчката, като не се разваля хармониката на кората.

По този начин се приготвят и следващите кори. Получените рула се подреждат плътно едно до друго. С остър нож се нарязват на парчета с желаната големина. Разрязах на три места. Отгоре баклавата се намаслява с четка с разтопено масло .

Пече се на 175 градуса за около 40 минути или до приятен загар.

Топлата баклава се залива с охладения сироп. Покрива се с фолио. Оставя се да отлежи за 1 нощ

Баклава
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.