Баклава
Турска баклава:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ- кори - 1 кг
- захар - 6 ч.ч.
- орехи - 400 г смлени
- масло - 625 г (5 малки пакетчета)
- лимони - 1 бр.
- НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В намазнена тавичка с масло внимателно се нареждат корите, една върху друга, без никаква мазнина помежду им. Орехите се разпределят по равно, на две места, в средната част (не най-отгоре).
Разрязва се на ромбоидни парченца. Маслото се разтопява (без да завира) и се залива равномерно докато е вряло, върху баклавата. Пече се в умерена фурна, до златисто. Оставя се да изстине напълно.
Приготвя се сироп от 6-те чаши захар и 4 чаши вода, който трябва да ври 5 минути, като постоянно се бърка. Накрая към сиропа се добавя сока на един лимон и малко настъргана лимонена кора.
Баклавата се залива и се остава една нощ, да попие добре.
Шоколадова баклава:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- кори - 500 г (тънки за баница)
- ЗА СИРОПА
- захар - 300 г
- вода - 300 мл.
- ванилова захар - 20 г
- ЗА ПЪЛНЕЖА
- течен шоколад - според нуждите
- орехи - 400 г (нарязани)
- ЗА НАМАЗВАНЕ
- масло - 200 г
- ЗА ОВАЛВАНЕ НА РОЛКИ
- шоколад за готвене - 300 г шоколад
- олио - 6 с.л
- .НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. В малка тенджера се смесват газираната вода и олиото. Поставят се на котлон до завирането им и се свалят. Сместа се оставя да се охлади.
Приготвяне на сироп. В тенджера се изсипва захарта, водата и шайбите лимон. Поставя се на котлон и се оставят тихо да ври, като се засича време от 10 мин. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно.
Всички продукти за плънката се смесват в по-голяма купа.
Приготвянето на самата баклава. Корите се отварят, поставя се една кора на плоска повърхност, намазва се с олиото с газираната вода посредством четка, захлупва се с втора кора, намазва се и тя. В по-тясната страна на кората се поставя дълга подходяща гладка пръчка.
Завива се на един оборот на руло и с лъжица, около 2 лъжици, на всяка кора се посипва от плънката в долната част точно до пръчката, която е захваната на руло. Завива се пръчката с помощта на ръцете. От двата края се захваща и се събират корите като хармоника. Пренася се до тавата и там внимателно се издърпва пръчката, като не се разваля хармониката на кората.
По този начин се приготвят и следващите кори. Получените рула се подреждат плътно едно до друго. С остър нож се нарязват на парчета с желаната големина. Разрязах на три места. Отгоре баклавата се намаслява с четка с разтопено масло .
Пече се на 175 градуса за около 40 минути или до приятен загар.
Топлата баклава се залива с охладения сироп. Покрива се с фолио. Оставя се да отлежи за 1 нощ